Новини и информация за предлаганите от нас столове

Как се избира стол за офис с много служители

Как се избира стол за офис с много служители

Когато избирате офис стол трябва да се водите от няколко принципа, сигурен съм, че ги знаете, но е хубаво по някакъв начин и вашите служители да бъдат информирани за това, особено ако не влизат в нов офис, а им се заменят старите столове.

Първата група фактори при избора на столове е продължителността на живот на офис столовете, което не изключва колко време ще бъде здрав неговия амортисьор, подлакътник или седалка, а колко време ще издържи без да започне да скърца и да се изкривява седалката в някоя посока при по-тежките служители. Тези два елемента от живота на столовете често се пренебрегва при първоначалния избор на офис столове, но в работна среда с много столове това поскърцване може да предизвика както офисен хумор, така и общо раздразнение на група от служителите. Другият фактор с изкривяване на седалката е характерен за бюджетните столове, когато служителите работят изключително облегнати на левия или десния подлакътник.

Тези два фактора са добре известни на нас търговците и не подлежат на рекламация, защото при тях няма няма явен конструктивен проблем, а е свързано с интензивността и начина на употреба на столовете. Не случайно в самото начало 2006-2007 г. бяхме отделили бюджетните китайски столове в отделна категория, но днес това отсяване става лесно с помощта на филтри. Затова и не препоръчваме бюджетните офис столове за активна употреба.

Втората група фактори е свързана с ергономичните характеристики на стола и физическите дадености не всеки отделен негов ползвател. Всеки офис стол има различни характеристики, като вид на седалка и облегалка, различни форми и ъгли между тях, различни вложени материали и твърдости. От друга страна всеки стол има възможност за регулиране широчината на пространството между подлакътниците, ъгъла между седалката и облегалката и височината на облегалката, но не всеки стол има възможност да се променя свободно ъгъла между седалка и облегалка или дълбочината на седалката.

Когато се избира офис стол за много служители, трябва да се подходи рационално и да се избере стол, който отговаря на възможно най-често търсените настройки. Изхождайки от стола, който преди това е ползван, всеки човек има определени очаквания към неговия офис стол, но трябва да се има предвид, че това което ни е удобно в момента, не означава, че е най-здравословно или ергономично. Много от фирмите закупуват първоначално президентски столове (това са столове, при който ъгъла между седалка и облегалка е фиксиран и има люлеещ механизъм), които по никакъв начин не подпомагат правилната стойка и в много от случайте това води ускорено получаване на болки в кръста, ръцете или вратът на служителите.

Президентските столове имат възможност за регулация само по височина, което по никакъв начин не персонализира стола, за разлика от работните столове, които имат точно тази характеристика, да може стола възможно най-много да се доближи и да подпомага правилната стойка на работещия човек.

Третата група фактури е свързана с бюджета за офис столове и все по-взискателните работещи към тяхната работна среда в офиса. С нарастване на разхода за заплати бюджета за столове става процентно все по-малък, но трябва да се постигне справедливо отношение с обзавеждането като разход на фирмата. Хубавите работни столове започват от цена около 300 лв с ДДС и при покупката на такъв тип столове ще получите живот на стола не по-малко от 5 години без да си промени значително характеристиките, които предлага и ще предложите на вашите служители по-качествени офис столове и среда за работа.

Може да се свържете с нас на телефон 0889 89 69 29, ако искате професионален съвет за офис обзавеждане, но не само за това какви мебели да изберете, а да визуализирате вашите идеи в архитектурен план със съответната спецификация на желаното от вас обзавеждане и строителни дейности, за да може да получите оферти и да имате яснота за цялата стойност на вашия проект.

Всички коментари за публикацията

Споделете вашето мнение