Новини и информация за предлаганите от нас столове

Светлите тонове опазват очите ни

Светлите тонове опазват очите ни

Нека се съгласим, че много от нас прекарват доста часове на бюрото удома, довършвайки  работните си задължения.  Или пък са горди собственици на т. нар. Home Office (домашен офис), което им осигурява между 6, 8 или дори 10 седящи часа.

Именно затова трябва да внимаваме много при избора си на подходящи работни мебели. 

В една статия на Немската асоциация по мебелно качество (DGM) във Фюрт, Бавария, ни съветват да избираме по – светли и матирани повърхности за обзавеждането на нашия офис.

Това е така, тъй като очите се натоварват от отблясъците и отраженията на гланцираната повърхност. Също така силните контрасти биха били проблем за окото- напр. контрастът на шарен плот и поставените върху него бели листи хартия. 

Когато говорим за правилен избор на мебели, трябва да съблюдаваме освен материалите и подходящите размери, при които ще се чувстваме комфортно и удобно, но ще поощрим и тялото си.

Според изследване на немското списание Rhein-Zeitung от 2016 год. „най- подходящата дължина на работен плот е 160 см., а дълбочината му- 80 см. Под бюрото краката трябва да имат 58 см. „свободна площ“, без да им пречи компютър, краката на масата или контейнер за документи.“

Това, разбира се, е свързано с просторно работно помещение, което рядко можем да си позволим.

„На масата мониторът трябва да е поставен на разстояние около 50 - 70 см. от очите и леко повдигнат.  Трябва да се избягват навеждания или прегъвания в раменете или врата- седенето на една линия с монитора е оптималното положение да запазим здравето си“ - нещо, което за съжаление след 2007г. - 2008г. е все по- рядко постижимо, откакто Apple пуснаха на пазара сензорните телефони. Вече една огромна част от задачите си ние можем да свършим през таблет или смартфон. Вършим всичко това легнали, седнали неправилно или пък преведени на автобусната спирка. По този начин с всеки изминал ден ние „амортизираме“ тялото си с неправилна стойка.

При идеални условия на работа височината на стола ни трябва да е от 45 до 53 см, което означава, че зависимо от нашата височина трябва да държим крака си сгънати на 90 градуса, за да сме стабилни и не натоварваме ставите си.

Не на последно място по важност за силната мотивация и продуктивност са важни свежият въздух в помещението и качественото осветление. Нещо, което прочетохме наскоро, е, че при осветяването на бюрото е важно дали сме десничар или левичар. При писане с химикал, светлината трябва да пада така, че ръката да не прави сянка на написаното. Т.е.- ако пишем с дясната ръка, най-добре светлината да прониква отляво, обяснява Браншовият портал Licht.de.

От изключителна важност на работното място е добрата осветеност. Тя трябва да е в рамките на 300 - 500 Lux, а при задачи изискващи по- голяма фокус, се очаква дори 750 Lux.
Съчетавайки малко красиви акценти, ухание на лимон или евкалипт, приятна стайна температура, можем да превърнем работния процес в нещо не само полезно, но и изключително приятно.

Всички тези съвети ни звучат познати и интуитивно логични, но за да сме продуктивни, в добра кондиция и да дадем най-доброто от себе си, трябва да започнем да ги спазваме.